سرمایهگذاری از طریق صندوق ها یکی از راه های سرمایهگذاری غیرمستقیم است. سرمایهگذاری در صندوق ها رایج ترین راه برای آن دسته از افرادی است که به سرمایهگذاری در بورس مشتاقاند اما دانش و یا زمان کافی برای تحلیل بازار و مدیریت سبد سرمایهگذاری خود را ندارند. صندوق های سرمایهگذاری شامل ترکیب متنوعی از دارایی ها هستند که توسط تیم تحلیلگران صندوق انتخاب و مدیریت میشوند. سرمایهگذاران در ازای پرداخت وجه صاحب واحدهای صندوق میشوند. هر یک از این واحد ها چکیده ای از کل دارایی های صندوق است. بنابراین حتی افراد با مبالغ سرمایهگذاری اندک میتوانند با خرید واحد های صندوق، در ترکیبی از دارایی های مختلف سرمایهگذاری کنند.
صندوق ها انواع مختلفی دارند. در مقاله انواع صندوق های سرمایهگذاری به توضیح کامل درباره صندوق ها پرداختهایم. در این مقاله میخواهیم به طور اختصاصی به موضوع صندوق های جسورانه بپردازیم. در ادامه تعریف میکنیم که صندوق جسورانه چیست و چه ویژگی هایی دارد. در این مقاله شما را برای انتخاب صندوق سرمایهگذاری جسورانه بورسی و سرمایهگذاری در آن راهنمایی میکنیم.
صندوق جسورانه چیست؟
اصلیترین نیاز هر کسب و کار نوپا نیاز به سرمایه است. ایده های استارت آپ ها تنها با حمایت مالی امکان اجرا پیدا میکنند. اغلب شرکت های کوچک، تازه تاسیس و ناشناخته با بحران تامین مالی مواجه هستند. چون علاوه بر هزینه سنگین راهاندازی یک کسب و کار، اعتبار کم آن ها باعث میشود تا مورد حمایت قرار نگیرند. در واقع اعتبار و تجربه کم باعث میشود تا این شرکت ها نتوانند به راحتی وام بگیرند یا سهام منتشر کنند.
صندوق های سرمایهگذاری مشترک، ضمن هدف سرمایهگذاری جمعی، مجموع مبالغ دریافتی از سرمایهگذاران را در خرید دارایی های متنوع سرمایهگذار میکنند و هر سرمایهگذار به میزان سرمایه خود از پرتفویی (سبد سهامی) که صندوق تشکیل داده، سود میبرد.
صندوق های تامین مالی نوعی از صندوق های سرمایهگذاری مشترک هستند که با هدف تامین مالی پروژه ها، طرح های عمرانی همچون زمین و ساختمان، حمایت از شرکت های نوپا تاسیس میشوند.
صندوق های جسورانه نوعی از صندوق های تامین مالی هستند که با هدف حمایت از کسب و کارهای نوپا ایجاد شدهاند.
درصد بالایی از دارایی های این صندوق ها صرف سرمایهگذاری در کسب و کارهای نوپا میشود.
ساختار صندوق های جسورانه
تیم مدیریت صندوق های جسورانه درباره کسب و کار های جدید تحقیق میکنند و طرح توجیهی و اهداف آن ها را مورد بررسی قرار میدهند. سپس کسب و کارهایی که طرح متقاعد کننده و پتانسیل رشد خوبی دارند را شناسایی میکنند. پس از انتخاب طرح ها، سرمایه جمعآوری شده در ازای فروش واحد های سرمایهگذاری به شرکت های صاحب طرح اختصاص داده میشود. هر صندوق برای انتخاب طرح های ایده آل از بین طرح های متقاضی تامین مالی، فیلتر هایی تعریف میکند. فیلترهایی مثل: آماده راه اندازی و بهره برداری بودن، دارا بودن طرح توسعه، پیشرفت فیزیکی و..
کسب و کارهای نوپا هم از سویی نیاز به حمایت و تامین مالی دارند و هم از سوی دیگر امتحان خود را پس نداده و ناشناختهاند. پس سرمایهگذاری در صندوق های جسورانه ریسکی است.
موفقیت و شکست دو روی سکه سرمایهگذاری در سهام شرکت های نوپاست. اگر شرکت موفق به اجرای اهداف خود شود و در نتیجه سریع رشد کند؛ سود چشمگیری در انتظار سرمایهگذاران خواهد بود. اما اگر به هر دلیلی از مسیر دور شود و شکست بخورد، ضرر آن دامن سرمایهگذاران را خواهد گرفت. به همین دلیل صندوق های جسورانه از دسته صندوق های مناسب برای افراد ریسک پذیر هستند. معمولا سرمایهگذاران این صندوق ها نهادهایی مثل صندوق های بازنشستگی، شرکت های بیمه، هلدینگ ها و دیگر نهادها با سرمایه کلان هستند.
رونق صندوق های جسورانه باعث حمایت بیشتر از استارتآپ ها و تسهیل تامین مالی آن هاست. در نتیجه کسب و کارهای کوچک جان میگیرند و همین امر باعث بهبود شرایط اقتصادی جامعه، اشتغال و افزایش تولید میشود.
صندوق های جسورانه چه ویژگی هایی دارند؟
- صندوق های سرمایهگذاری جسورانه 50 تا 60 درصد دارایی های خود را صرف حمایت مالی از شرکت های نوپا و مابقی را صرف سرمایهگذاری در اوراق با درامد ثابت یا سپرده های بانکی میکنند.
- ریسک صندوق های جسورانه بورسی و فرابورسی بالا است.
- این صندوق ها مناسب برای افراد ریسک پذیر هستند. بهتر است افراد ریسک گریز و محافظه کار به سراغ این صندوق ها نروند.
- سرمایهگذاری در این صندوق ها بیشتر مناسب برای نهادها و اشخاص حقوقی است.
- برای جلوگیری از ورود سرمایه گذاران حقیقی با هر میزان سرمایه، برخی از صندوق ها شرط حداقل سرمایه برای سرمایه گذاری تعیین میکنند.
- این صندوق ها تقسیم سود دورهای ندارند و سرمایهگذار تنها از اختلاف قیمت خرید و فروش واحدهای سرمایهگذاری سود میبرد.
- آنچه در صندوق ها صورت میگیرد طبق اساسنامه و امیدنامه آن هاست.
برای توضیح بیشتر درباره صندوق های جسورانه، بد نیست که به عنوان مثال صندوق اعتبار سرمایه نو آفرین را معرفی کنیم. این صندوق با 500000 واحد سرمایهگذاری فعالیت خود را از سال 1399 آغاز کرده است. هدف این صندوق جمع آوری منابع مالی و سرمایهگذاری در سهام شرکت های دانش بنیان صنعتی با فناوری بالا، دارو سازی و تجهیزات پزشکی، فناورری اطلاعات و ارتباطات و نرمافزارهای رایانهای و… است. این صندوق در امیدنامه خود طرح هایی را مشخص کرده که از ابتدا تا معرفی به بازار آن ها را همراهی میکند. به طور مثال سرمایهگذاری بر روی طرح های موفق شرکت های حاضر در پارک فناوری پردیس.
صندوق های جسورانه چه مزایایی دارند؟
سود چشمگیر
اگر کسب و کارهای نوپا نقش خود را به خوبی ایفا کنند و مورد استقبال واقع شوند، سود چشم گیری خواهند داشت. این سود به مراتب بیشتر از سود سهام دیگر شرکت ها خواهد بود.
صندوق های جسورانه چه معایبی دارند؟
فاقد ضمانت نقد شوندگی هستند
منظور از نقدشوندگی این است که یک دارایی قابلیت تبدیل سریع به وجه نقد را داشته باشد. ضامن نقدشوندگی به سرمایهگذاران اطمینان میدهد که هر زمان اراده کنند میتوانند واحد های خود را بدون معطلی به فروش برسانند. اما صندوق های جسورانه ضامن نقد شوندگی ندارند و همین مسئله ریسک بالای این صندوق ها را بیشتر میکند.
چه طور صندوق جسورانه ایده آل را شناسایی کنیم؟
اصلی ترین راهکار برای شناخت بهترین صندوق سرمایهگذاری بررسی عملکرد گذشته صندوق هاست. با مراجعه به صفجه صندوق های جسورانه چشم بورس، شما میتوانید لیست صندوق های سرمایهگذاری جسورانه را ببینید. همچنین میتوانید اطلاعات مهم تمامی صندوق ها، گزارشات و درجهبندی عملکرد آن ها را مطالعه کنید. در بخش مقایسه صندوق های جسورانه سایت فیپ ایران میتوانید کلیه اطلاعات مقایسه ای درباره این صندوق ها را ببینید. اطلاعاتی از قبیل: عمر، نرخ بازده ای در ادوار مختلف و ارزش خالص هر واحد سرمایهگذاری (NAV).
بررسی سابقه و خوشنامی صندوق، نرخ بازدهی در ادوار مختلف، اساسنامه و امیدنامه صندوق به شما در شناسایی صندوق ایده آل کمک میکند.
چطور در صندوق های جسورانه سرمایهگذاری کنیم؟
برخی از صندوق های جسورانه به روش صدور و ابطال واحد های صندوق و برخی به روش ETF معامله میشوند. در ادامه به توضیح این دو روش خواهیم پرداخت.
صدور و ابطال واحد های صندوق
طبق این روش پس از انتخاب صندوق ایده آل باید به صورت آنلاین و از طریق سایت عضو صندوق شوید. یا اینکه ضمن همراه داشتن مدارک (از قبیل: شناسنامه، کارت ملی، اطلاعات حساب) به شعب منتخب صندوق مراجعه کنید. برای عضویت در صندوق های سرمایهگذاری باید حداقل 18 سال سن داشته باشید.
پس از واریز وجه و دریافت رسید، شما باید درخواست صدور واحد سرمایهگذاری بدهید تا واحد ها به نام شما شوند.
سرمایهگذاران برای خرید واحدهای صندوق باید درخواست صدور بدهند. همچنین با درخواست ابطال میتوانند واحد ها را به فروش برسانند.
خرید و فروش واحد های صندوق های قابل معامله در بورس (ETF)
برخی از صندوق های سرمایهگذاری جسورانه به شکل ETF در بورس معامله میشوند. ETF ها سبدی از سهام متنوع هستند که خود به شکل تک سهم در ساعات 9 الی 12:30 روزهای شنبه تا چهارشنبه در بازار سهام معامله میشوند. شرط خرید و فروش واحدهای صندوق های جسورانه داشتن کد بورسی و عضویت در کارگزاری است. با مطالعه مقاله صندوق های قابل معامله میتوانید با ساختار این صندوق ها و شیوه معامله آن ها آشنا شوید.
اگر با مراحل عضویت در کارگزاری و شروع معامله در بورس آشنا نیستید؛ میتوانید مقاله گام های ورود به بورس را مطالعه کنید تا از شیوه ثبت نام در بورس مطلع شوید.
محتوای این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی یک ستاره کلیک کنید
متوسط امتیاز: 3.3 / 5. تعداد ثبت امتیاز: 3
تا حالا امتیازی ثبت نشده. اولین امتیاز رو ثبت کنید!
- سرمایهگذاری مستقیم یا غیرمستقیم | صندوق های سرمایهگذاری و سبدگردانی ها
- انواع صندوق های سرمایهگذاری
- چطور در صندوق های سرمایهگذاری عضو شویم؟
- چطور عضو سبدگردانی ها شویم؟
- صندوق درآمد ثابت چیست؟ چطور در صندوق های درآمد ثابت سرمایهگذاری کنیم؟
- صندوق سهامی چیست و چگونه در آن سرمایهگذاری کنیم؟
- صندوق مختلط چیست؟ چطور در صندوق های مختلط سرمایهگذاری کنیم؟
- صندوق قابل معامله ETF چیست؟ چطور در این صندوق ها سرمایه را معامله کنیم؟
- صندوق طلا چیست؟ چطور در صندوق طلا سرمایهگذاری کنیم؟
- صندوق سرمایهگذاری زمین و ساختمان چیست؟ چه مزایایی دارد؟
- صندوق پروژه چیست؟ این صندوق ها چه ویژگی هایی دارند؟
- صندوق سرمایه گذاری شاخصی چیست؟ چطور در این صندوق ها سرمایهگذاری کنیم؟
- صندوق سرمایهگذاری نیکوکاری چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
- صندوق سرمایهگذاری جسورانه چیست؟ صندوق های جسورانه چه ویژگی هایی دارند؟ (مقاله فعلی)
- صندوق اختصاصی بازارگردانی چیست؟ این صندوق ها چه ویژگی هایی دارند؟
- ارزش خالص دارایی یا NAV در صندوقهای سرمایهگذاری چیست؟
- ورشکستگی و انحلال صندوق های سرمایهگذاری | آیا صندوق های سرمایهگذاری ورشکسته میشوند؟
- معرفی صندوقهای درآمد ثابت نوع دوم
- فراصندوق یا FOF چیست؟ معرفی فراصندوقهای ایرانی