معیارهای انتخاب بهتین صرافی ارز دیجیتال

معیارهای انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال

چشم بورس > رمزارز‌ها > معیارهای انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال
زمان مطالعه: 6 دقیقه
فهرست مطالب

برای بدست آوردن ارزهای دیجیتال دو راه اصلی وجود دارد. یا باید رمزارزها را با ماینر استخراج کنید که این کار هزینه و دردسرهای فراوان دارد. راه دوم معامله در صرافی ارز دیجیتال و کسب سود از نوسانات قیمت است. پیش از شروع معامله در صرافی، اولین چالش انتخاب صرافی ارز دیجیتال خواهد بود. چگونه از بین چندین صرافی ارز دیجیتال یکی را انتخاب کنیم؟ معیارهای انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال چیست؟

صرافی ارز دیجیتال چیست؟

صرافی ارز دیجیتال (Cryptocurrency Exchange) پلتفرمی برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال با استفاده از رمزارزها و یا ارزهای فیات (به صورت نقدی) است. صرافی‌ها یک واسطه بین خریدار و فروشنده هستند و در ازای آن کارمزد دریافت می‌کنند. علاوه بر این، با استفاده از صرافی‌ها می‌توانید رمز ارزها را به ارزهای رایج تبدیل کنید. مثلا در صرافی‌های ایرانی می‌توانید بیت‌کوین بفروشید و در ازای آن ریال دریافت کنید.

انواع صرافی ارز دیجیتال

انواع صرافی ارز دیجیتال
انواع صرافی ارز دیجیتال

صرافی‌های آنلاین ارز دیجیتال را می‌توان در سه گروه دسته‌بندی کرد. نمی‌توان با قطعیت گفت کدام یک بهتر است. بستگی به این دارد که از یک صرافی چه انتظاری دارید. در ادامه هر کدام را مختصر بررسی می‌کنیم:

صرافی متمرکز (Centralized Exchange)

صرافی‌های متمرکز یا CEX متداول‌ترین صرافی‌های دنیا هستند. همان‌طور که از نام آنها پیداست، این صرافی‌های توسط یک مرجع مرکزی کنترل می‌شوند. این مرجع متولی دارایی‌ها سرمایه‌گذاران است. صرافی‌های متمرکز بیشتر در معرض هک و سرقت هستند.

طبق داده‌های CoinMarketCap بایننس بزرگترین صرافی متمرکز جهان به حساب می‌آید. همان‌طور که می‌دانید، احراز هویت KYC در بایننس اجباری است. به دلیل تحریم‌ها کاربران ایرانی نمی‌توانند در بایننس احراز هویت کنند. با توجه به اینکه صرافی‌های متمرکز در کجا ثبت شده‌اند، تحت قوانین متفاوتی هستند. احراز هویت در برخی از آنها مانند کوینکس اجباری نیست.

مطلب پیشنهادی: بهترین صرافی‌های جایگزین بایننس برای ایرانیان

صرافی‌های متمرکز در حال گسترش ابزارها هستند و اخیرا تعدادی از آنها ابزارهای مدرنی مانند معاملات مارجین، پرپچوال و… را به کاربران ارائه می‌دهند. این صرافی‌ها نقدینگی بالایی دارند و بسیاری از سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند معاملات خود را در آنها انجام دهند. علاوه بر صرافی‌های خارجی، تعدادی صرافی ارز دیجیتال متمرکز نیز در ایران وجود دارد.

صرافی غیرمتمرکز (Decentralized Exchange)

صرافی غیرمتمرکز یا به اختصار DEX یک بازار همتا به همتا (Peer to Peer) هستند. بر خلاف صرافی‌های متمرکز اینجا هیچ واسطه‌ای وجود ندارد. در صرافی‌های از نوع دکس، خریداران و فروشندگان بدون واسطه با هم در ارتباط هستند و دارایی آنها کاملا تحت کنترل خودشان باقی می‌ماند. این صرافی‌ها امن هستند و امکان هک و سرقت آنها کمتر است.

صرافی‌های غیرمتمرکز حریم خصوصی و ناشناس بودن را کاملا حفظ می‌کنند. هر چند برخی معتقدند ممکن است بستری برای فعالیت‌های غیرقانونی و پولشویی باشند. یونی‌سواپ، پنکیک سواپ و بایننس دکس از مهم‌ترین صرافی‌های غیرمتمرکز به‌شمار می‌روند.

بیشتر بخوانید: صرافی غیرمتمرکز ارز دیجیتال چیست؟

صرافی ترکیبی (Hybrid Exchange)

صرافی‌های ترکیبی یا هیبرید احتمالا نسل آینده‌ی صرافی‌های ارز دیجیتال هستند. آنها حریم خصوصی و امنیت DEX را با نقدشوندگی بالای صرافی‌های متمرکز ترکیب می‌کنند. مزایایی هر دو پلتفرم را با هم دارند. در صرافی‌های هیبرید با وجود شخص ثالث برای تسهیل مبادلات، دارایی‌ها همچنان در کنترل کاربران است. همچنین فعالیت آنها بر مبنای قوانین حوزه‌ی ارز دیجیتال است.

معیارهای انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال

معیارهای انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال
معیارهای انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال

تعداد صرافی‌های ارز دیجیتال روز به روز در حال افزایش است و انتخاب بهترین صرافی کار ساده‌ای به نظر نمی‌رسد. لازم است در مورد جزییات هر صرافی تحقیق کنید و عوامل زیادی را در نظر داشته باشید. در حالت کلی صرافی‌های ارز دیجیتال خارجی امکانات و تنوع بیشتری دارند. صرافی‌های ایرانی به هیچ‌وجه قابل مقایسه با صرافی‌های معتبر خارجی نیستند! با این حال برای تبدیل مستقیم ریال به ارز دیجیتال به صرافی ایرانی نیاز دارید.

احراز هویت

برای انتخاب صرافی در اولین گام باید ببینید به ایرانیان خدمات ارائه می‌دهند یا خیر؟ صرافی‌های ایرانی از این بابت مشکلی ندارد اما در مورد صرافی‌های خارجی اینگونه نیست. برخی همانند کوینکس محدویت‌های کمی دارند. تعدادی دیگر به آی‌پی‌های ایران دسترسی نمی‌دهند و باید از VPS با آی‌پی ثابت استفاده کنید. دسته‌ی سوم صرافی‌هایی همچون بایننس هستند که احراز هویت در آنها اجباری است و عملا از لیست خط خواهند خورد.

مطلب مرتبط: صرافی‌های ارز دیجیتال خارجی برای ایرانیان بدون احراز هویت

رابط کاربری

دومین معیار برای انتخاب صرافی ارز دیجیتال سهولت استفاده است. ابتدا باید این سوال را از خود بپرسید: چقدر با معاملات ارز دیجیتال آشنا هستید؟ سرمایه‌گذاران جدید ممکن است به رابط کاربری پیچیده علاقه‌ای نداشته باشند. در مقابل، تریدرهای حرفه‌ای نمای معاملاتی پیشرفته را ترجیح می‌دهند. تعدادی از صرافی‌ها برای حل این مساله، دارای چندین نمای کاربری ساده و پیشرفته هستند.

نقدینگی (لیکوییدیتی)

ابتدا لازم است اهمیت نقدینگی را بدانید. اگر صرافی‌ها نقدینگی کافی نداشته باشند با هجوم معامله‌گران قیمت دچار نوسانات شدید می‌شود. به عبارت دیگر، یک صرافی باید حجم کافی از سفارشات را داشته باشد، در غیر این صورت معاملات بزرگ به راحتی انجام نخواهد شد. برای تامین لیکوییدتی، صرافی نیازمند تعداد زیادی کاربر با حجم معاملات بالاست. نقدینگی بالا تضمین می‌کند که قیمت‌ها در محدوده‌ی میانگین بازار باشد. همچنین نقد کردن دارایی سریع‌تر و راحت‌تر است.

کوین‌ها و توکن‌های در دسترس

انتخاب صرافی ارز دیجیتال باید با نوع دارایی‌هایی که معامله می‌کنید متناسب باشد. هزاران توکن و کوین در بازار ارزهای دیجیتال معامله می‌شوند و هیچکدام از صرافی‌ها همه‌ی آنها را پوشش نمی‌دهند. به طور کلی، ارزهای دیجیتال با ارزش بازار بزرگ‌تر در همه‌ی صرافی‌ها در دسترس هستند. اما اگر روی کوین‌ها و توکن‌های ناشناخته یا اصطلاحا شت‌کوین‌ها ترید می‌کنید، احتمالا مجبورید صرافی‌های کوچک‌تر را انتخاب کنید.

امنیت

نگه داشتن رمزارز در صرافی به معنای اعتماد به آنهاست. از این رو امنیت فاکتور مهمی در انتخاب یک صرافی ارز دیجیتال است. بسیاری از صرافی‌ها دارایی‌های شما را بیمه نمی‌کنند و اگر هک شوند تضمین صددرصدی برای بازگرداندن دارایی‌های شما وجود ندارد. صرافی‌هایی را انتخاب کنید که اطلاعات بیشتری در مورد پروتکل‌های امنیتی خود ارائه می‌دهند. همچنین صرافی‌های قدیمی‌تر که هک نشده‌اند انتخاب‌های بهتری هستند. برای انتخاب صرافی امن دو مورد را حتما بررسی کنید.

  • کیف پول سرد: صرافی‌هایی را انتخاب کنید که دارایی‌ها را به صورت آفلاین و اصطلاحا در کیف پول سرد نگهداری می‌کنند. دارایی‌هایی که به اینترنت متصل نیستند از هک و سرقت تا حد زیادی در امان هستند.
  • کیف پول چندامضایی: کیف‌پول چند امضایی به معنای ترکیب چندین روش برای دسترسی و برداشت ارزهای دیجیتال است. مثلا کاربران باید از دو آدرس ایمیل و یا ترکیبی از آدرس ایمیل و شماره تلفن استفاده کنند.

شهرت و خوشنامی

هنگام انتخاب یک رستوران احتمالا نظرات افراد را در شبکه‌های اجتماعی بررسی می‌کنید. برای انتخاب صرافی ارز دیجیتال نیز به همین شکل است. می‌توانید مقاله‌ها را بخوانید و نظرات کاربران را بررسی کنید. برای مطالب انگلیسی برای صرافی X کافی است عبارت “X crypto exchange reviews” را سرچ کنید.

کارمزد

هنگام خرید و برداشت رمزارزها باید کارمزد بپردازید. کارمزد در صرافی‌های مختلف یکسان نیست. علاوه بر این، صرافی‌های ارز دیجیتال تخفیف‌ها و پاداش‌های متفاوت ارائه می‌دهند. برخی از آنها توکن‌های اختصاصی دارند که با نگه داشتن آنها می‌توانید در کارمزد تخفیف بگیرید. مثلا توکن BNB در صرافی بایننس یا توکن BROB در صرافی پروبیت.

بیشتر بخوانید: صرافی ارز دیجیتال ایرانی و خارجی با کارمزد کم

پشتیبانی

معیار مهم دیگر در انتخاب صرافی ارز دیجیتال پشتیبانی است. کاربران ممکن است سوالاتی در مورد صرافی و ابزارهای آن داشته باشند یا در معامله و برداشت با مشکل روبرو شوند. توصیه می‌کنیم یک صرافی با پشتیبانی آنلاین و 24 ساعته انتخاب کنید. ممکن است نیاز به پشتیبانی فوری داشته باشید و پول شما در خطر باشد. بازار رمزارزها بسیار پرنوسان است و تاخیر ممکن است باعث ضررهای هنگفت شود.

بیمه

برخی از صرافی‌ها بخشی و یا تمام دارایی کاربران را بیمه می‌کنند. صرافی توسط بیمه، از ارزهای دیجیتال کاربران را در مقابل سرقت و هک محافظت می‌کند. البته بیمه‌نامه‌ها متفاوت است و هر صرافی نیاز به بررسی مستقل دارد.

اهرم، مارجین و دیگر ابزارها

هنوز هم معاملات اسپات یا نقدی محبوب‌ترین معاملات ارز دیجیتال هستند. بیشتر افراد ترجیح می‌دهند به صورت نقدی رمزارزها را خریداری کنند. اما برخی از صرافی‌ها، ابزارهای مشتقه را ارائه می‌دهند. اگر شما از تریدرهای حرفه‌ای بازار هستید و به معاملات مارجین و فیوچرز علاقه دارید، در انتخاب صرافی به میزان اهرم، تنوع قراردادها و تعداد جفت‌های معاملاتی را توجه کنید.

مقاله مرتبط: بهترین صرافی ارز دیجیتال برای معاملات فیوچرز و مارجین

سقف برداشت روزانه

سقف برداشت روزانه برای تریدرهای ایرانی بسیار مهم است. به دلیل تحریم‌ها در اکثر صرافی‌های خارجی احراز هویت برای ایرانیان ممکن نیست. برخی از صرافی‌ها بدون احراز هویت تا 2 بیت‌کوین در شبانه‌روز امکان برداشت دارند برای برخی دیگر این عدد بسیار کمتر است. برای معامله‌گران بزرگ سقف برداشت فاکتوری مهم است. ممکن است به دلیل محدودیت‌های جدید مجبور شوید دارایی خود را در زمان کوتاه از صرافی خارج کنید.

سایر معیارهای انتخاب صرافی ارز دیجیتال

معیارهای انتخاب ارز دیجیتال محدود به موارد بالا نیستند. اپلیکیشن موبایل برای کسی که ترجیح می‌دهد با گوشی همراه ترید کند معیاری مهم است. برای معامله‌گرانی که ارزهای دیجیتال را برای زمان طولانی نگهداری می‌کنند کیف پول اختصاصی اهمیت دارد. در این صورت لازم نیست از کیف پول‌های دیگر استفاده کنید و کارمزدهای جابجایی را بپردازید.

ما مهم‌ترین معیارها برای انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال را بررسی کردیم، اما خودتان را به یک گزینه محدود نکنید. می‌توانید از چندین صرافی به صورت همزمان استفاده کنید. با این کار از مزایای چند صرافی بهره‌مند می‌شوید و دارایی‌های شما در معرض ریسک کمتری هستند. برای مقایسه صرافی‌ها می‌توانید به سایت کوین مارکت کپ مراجعه کنید. اگر سوالی ذهنتان را مشغول کرده و یا تجربه‌ی کاربری یک صرافی را دارید، در قسمت دیدگاه‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول انتخاب صرافی ارز دیجیتال

برای انتخاب بهترین صرافی چه معیارهایی را باید بررسی کنیم؟

سقف برداشت بدون احراز هویت، امنیت، معتبر بودن، میزان کارمزد، پشتیبانی، تنوع کوین‌ها برخی از مهمترین معیارهای انتخاب صرافی ارز دیجیتال است.

صرافی ایرانی بهتر است یا صرافی خارجی؟

صرافی‌های ارز دیجیتال خارجی امکانات و تنوع بیشتری دارند و ابزارهای مدرن همچون مارجین و فیوچرز ارائه می‌دهند. با این حال خرید مستقیم تتر و سایر ارزهای دیجیتال با استفاده از ریال، تنها در صرافی ایرانی امکان‌پذیر است.

انواع صرافی ارز دیجیتال چیست؟

در حالت کلی صرافی‌های ارز دیجیتال به سه نوع متمرکز، غیرمتمرکز و ترکیبی تقسیم می‌شوند.

محتوای این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برای ثبت امتیاز روی یک ستاره کلیک کنید

متوسط امتیاز: 0 / 5. تعداد ثبت امتیاز: 0

تا حالا امتیازی ثبت نشده. اولین امتیاز رو ثبت کنید!

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در telegram

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *