بیتکوین پادشاه ارزهای دیجیتال، آغازگر یک روند بزرگ و الهامبخش هزاران رمزارز دیگر است. علیرغم موفقیتهای چشمگیر، بیتکوین کامل نیست و رمزارزهای زیادی برای رفع نواقص آن به وجود آمدهاند. برخی از این ارزهای دیجیتال پایه میتوانند جایگزین بیتکوین باشند. به ارزهای پایهی غیر از بیتکوین به اصطلاح آلتکوین (Altcoin) میگویند. در این مقاله از چشم بورس آلتکوینهای را معرفی خواهیم کرد که شاید پایانی بر سلطنت بیتکوین باشند.
سرمایهگذاری پرریسک در ارزهای دیجیتال
پیش از هر چیز باید بدانید که سرمایهگذاری در رمزارزها، با ریسک زیادی همراه است. بیتکوین و آلتکوینها داراییهای بدون پشتوانه هستند. به این معنا که ارزش ارزهای دیجیتال بر اساس میزان تمایل به استفاده وحجم مبادلهی آنها تعیین میشود. اصولا بازار رمزارزها، بازاری بسیار پرنوسان است؛ به عبارت دیگر بازار سودهای نجومی و ضررهای هنگفت.
چرا باید دنبال جایگزین برای بیتکوین باشیم؟
در مورد بیتکوین دو دیدگاه متضاد وجود دارد. بدبینان معتقدند بیتکوین بیش از اندازه رشد کرده و بهتر است به دنبال آلتکوینهای جایگزین باشیم. در نقطهی مقابل طرفداران سرسخت بیتکوین اعتقاد دارند در آینده قیمت آن چندین برابر اعداد فعلی خواهد شد. ما با قطعیت نمیدانیم کدام سناریو اتفاق میافتد، اما احتمالا سرمایهگذاری در رمزارزهای جایگزین بیتکوین ریسک کمتری دارد.
ارزهای دیجیتال جایگزین بیتکوین
دنیای ارزهای دیجیتال به سرعت در حال گسترش است و همین امروز ممکن است یک توکن جدید و آیندهدار متولد شود. تحلیلگران از رویکردهای متفاوتی برای ارزیابی ارزهای دیجیتال جایگزین بیتکوین استفاده میکنند. به عنوان مثال، ارزش بازار یکی از روشهای ارزیابی است. رشد مداوم ارزش بازار نشاندهندهی اقبال عمومی به یک رمزارز است.
ایدهای شکلگیری آلتکوینها نیز مهم است. جایگزینهای بیتکوین به این دلیل به وجود آمدند تا مشکلات آن را رفع کنند و نسخهای بهتر از بیتکوین باشند. مثلا فلسفهی وجودی لایتکوین افزایش سرعت تراکنش در ارزهای دیجیتال به حساب میآید. برای آشنایی با اهداف پروژههای ارز دیجیتال، مطالعهی وایتپیپر (White Paper) آنها بسیار مفید است.
10 ارز دیجیتال جایگزین بیتکوین
1. اتریوم (Ethereum)
ارز دیجیتال اتریوم (ETH) اولین جایگزین بیتکوین در لیست ما است. اتریوم یک پلتفرم نرمافزاری غیرمتمرکز محسوب میشود. این پلتفرم به شما اجازه میدهد قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) و برنامههای غیرمتمرکز (Dapps) را بدون تقلب و دخالت شخص ثالث بسازید و اجرا کنید. در رشد اخیر بازار ارزهای دیجیتال، اتریوم بازدهی بیشتری از بیتکوین داشته و نامزد اول جایگزینی بیتکوین است.
هدف از ایجاد اتریوم فراهم آوردن مجموعهای غیرمتمرکز از خدمات مالی است. به صورتی همگان بدون در نظر گرفتن ملیت، قومیت و… آزادانه به این خدمات دسترسی داشته باشند. به بیان دیگر، افرادی که از زیرساختها محرومند، از خدمات مالی مانند حسابهای بانکی، وام، بیمه و… بهرهمند میشوند. اتریوم دومین رمزارز بزرگ بازار پس از بیتکوین است.
2. لایتکوین (Litecoin)
ارز دیجیتال لایتکوین (LTC) در سال 2011 رونمایی شده و از اولین ارزهای دیجیتال است. اگر بیتکوین را به طلا تشبیه کنیم، لایتکوین در بازار ارزهای دیجیتال همچون نقره به حساب میآید. لایتکوین از بسیاری جهات شبیه بیتکوین است. اما سرعت تشکیل بلوک در آن سریعتر و در نتیجه زمان تراکنشهای آن کوتاهتر است.
تعداد کل بیتکوینهای قابل استخراج 21 میلیون واحد است، در حالی که 84 میلیون لایتکوین قابل استخراج است. ارزش بازار آن به مراتب کمتر از بیتکوین بوده، ولی در یک سال اخیر رشدی سریعتر از بیتکوین داشته است.
3. کاردانو (Cardano)
پروژهی رمزارز کاردانو (ADA) توسط چالز هاسکینسون بنیانگذاری شد. او یکی از پنج موسس اتریوم بود که پس از اختلاف نظر با تیم قبلی، ارزدیجیتال کاردانو را معرفی کرد. تیم کاردانو یک تیم حرفهای است که بیش از 90 مقاله در زمینهی فناوری بلاکچین منتشر کردهاند.
ارز دیجیتال کاردانو را قاتل اتریوم میدانند. توسعهدهندگان آن معتقدند شبکهی این رمزارز، بسیار بهتر از اتریوم طراحی شده است. اهداف اصلی کاردانو و اتریوم مشابه است؛ قرادادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز. برخی از تحلیلگران معتقدند اتریوم، بیتکوین را شکست خواهد داد و کاردانو هر دو را! هر چند بر خلاف اتریوم، کاردانو هنوز در ابتدای مسیر است و باید منتظر ماند.
4. پولکادات (Polkadot)
ازر دیجیتال پولکادات (DOT) یک ارز منحصربهفرد است. هدف از راهاندازی این رمزارز، اتصال شبکههای بلاکچین مختلف به حساب میآید. پولکادات انتقال بین بلاکچینهای مختلف را امکانپذیر میسازد و آن را تسهیلکنندهی نسل بعدی اینترنت (Web3) میدانند.
تفاوت پولکادات با اتریوم در این است که توسعهدهندگان به جای برنامههای غیرمتمرکز، میتوانند بلاکچین خود را ایجاد کرده و در عین حال از امنیت پولکادات استفاده کنند. پولکادات هر روز در حال بزرگتر شدن است و با قابلیتهای منحصر به فرد میتواند یکی از جایگزینهای احتمالی بیتکوین در آینده باشد.
5. بیتکوین کش (Bitcoin Cash)
رمزارز بیتکوین کش (BCH) از قدیمیترین و موفقترین هاردفورکهای بیتکوین است. فورکها در نتیجهی اختلافنظر میان توسعهدهندگان و یا حل مشکلات شبکه به وجود میآیند. بیتکوین کش در سال 2017 در نتیجهی یک اختلاف نظر بر روی مقیاسپذیری متولد شد.
اندازهی بلوکها در شبکهی بیتکوین یک مگابایت است. در حالی که در شبکهی بیتکوین کش این عدد به 32 مگابایت افزایش یافته است. افزایش اندازهی بلوک به معنای سرعت بیشتر در تراکنشها محسوب میشود. بیتکوین کش با رفع یکی از نواقص مهم بیتکوین، یک رقیب جدی برای آن به شمار میرود.
6. استلار (Stellar)
ارز دیجیتال استلار یا لومنز (XLM) یک شبکهی بلاکچین برای اتصال موسسات مالی به منظور انجام معاملات بزرگ است. معاملات بزرگ بین بانکها و شرکتهای سرمایهگذاری بسیار زمانبر و پرهزینه است. با استفاده از استلار معاملات بزرگ تقریبا به صورت آنی و با هزینهی کم انجام میشود.
اگر چه استلار با هدف معاملات سازمانی راهاندازی شده اما یک شبکهی باز به حساب میآید که همه میتوانند از آن استفاده کنند. استلار مانند بیتکوین و اتریوم مبتنی بر بلاکچین است اما تجربهی کار با آن همانند پول نقد میباشد؛ سریع، ارزان و با مصرف انرژی پایین. استلار یک فورک از ریپل است و قابل ماین کردن نیست. بر خلاف ریپل تمرکز استلار بر کشورهای در حال توسعه و مناطقی است که از خدمات بانکی باکیفیت بیبهرهاند.
7. چینلینک (Chainlink)
از مهمترین مشکلات شبکهی بلاکچین تعامل نداشتن آن با اطلاعات خارج از شبکه محسوب میشود. هدف از راهاندازی چینلینک پر کردن خلاء بین شبکهی اتریوم و دادههای خارج از آن است. شبکهی بلاکچین این ارزدیجیتال، با استفاده از اوراکل، قراردادهای هوشمند را به دادههای دنیای بیرون متصل میکند. کاربرد اوراکلها تایید و بازیابی اطلاعات خارج از شبکهی بلاکچین است.
ایجاد قراردادهای هوشمند اوراق بهادار، بیمه و معاملات مالی از کاربردهای چینلینک است. چینلینک نسبتا تازهوارد به حساب میآید و بر روی شبکهی اتریوم ساخته شده است. پروژهی کاربردی و متفاوت چینلینک، آن را به یکی از جایگزینهای بیتکوین تبدیل میکند.
8. بایننس کوین (Binance Coin)
ارز دیجیتال بایننس کوین (BNB) یک رمز ارز برای پرداخت هزینهها در بزرگترین صرافی بایننس است. صرافی ارز دیجیتال بایننس، بزرگترین و معتبرترین صرافی ارز دیجیتال جهان محسوب میشود. افرادی که از این توکن برای پرداخت استفاده کنند، در کارمزدها تخفیف دریافت میکنند.
بایننس کوین ابتدا یک توکن بر روی شبکهی اتریوم بود اما پس از مدتی شبکهی اصلی خود را با نام بایننسچین (Binance Chain) راهاندازی کرد. مزایای آن نسبت به بیتکوین کارمزد کمتر، سرعت بالاتر و پشتیبانی صرافی بایننس از این رمزارز است.
9. مونرو (Monero)
ارز دیجیتال مونرو (XMR) یک ارز امن، خصوصی و غیرقابل ردیابی است. بر خلاف بیتکوین، تراکنشهای مونرو کاملا ناشناش است. این شبکه با استفاده از تکنیکی به نام امضای حلقه (Ring Signature) از حریم خصوصی به شکل صددرصدی محافظت میکند.
ناشناس بودن تراکنش در مونرو منتقدانی نیز دارد، آنها معتقدند مونرو بستری برای عملیات غیرقانونی و جنایتکارانه است. در مجموع مونرو ارز دیجیتال خاصی به حساب میآید که باید با تحقیق فراوان در آن سرمایهگذاری کرد. اما همچنان به دلیل رشد سریع ارزش بازار میتواند یک جایگزین برای بیتکوین در لیست ما باشد.
10. ترون (Tron)
ارز دیجیتال ترون (TRX) یک رمزارز جدید با هدف ساخت یک شبکهی جهانی برای اشتراکگذاری محتواست. سیاست اصلی ترون برمبنای حذف واسطههاست. ترون به تولیدکنندگان محتوا اجازه میدهد که مستقیم با کاربران در ارتباط باشند. ارتباط مستقیم به معنای خارج کردن سازمانهای مرکزی اینترنت همچون گوگل، نتفلیکس، یوتیوب، اپاستور و… است.
با استفاده از شبکهی ترون تولیدکنندگان میتوانند با کمترین واسطه محصولات خود را به کاربران بفروشند. کاربران نیز برای پرداخت از رمزارز ترون استفاده میکنند. ترون پروژهای جالبتوجه دارد و در مدت کوتاهی رشد چشمگیری داشته است و میتواند آخرین جایگزین بیتکوین در لیست ما باشد.
آیا رمزارز دیگری میتواند جایگزین بیتکوین باشد؟
دنیای ارزهای دیجیتال، دنیای جدید و رو به رشدی است. هر روز ارزهای دیجیتال تازهای به این بازار معرفی میشوند. آیا رمزارز دیگری خارج از این لیست جایگزین بیتکوین خواهد شد؟ نمیتوان به صورت قطعی پاسخ داد، اما احتمال آن کم نیست. در این لیست ما رمزارزهای معتبر با پروژههای جذاب را معرفی کردیم.
برای پیدا کردن توکنهای پرپتانسیل، وایتپیپر آنها را مطالعه کنید. همچنین روند بازار و اخبار را به صورت روزانه رصد کنید. اگر نگاه میانمدت و بلندمدت به بازار ارزهای دیجیتال دارید، حتما از روشهای تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال استفاده کنید. یک روش ساده و مفید، بررسی امتیاز فاندامنتال دارایی دیجیتال یا به اختصار پارامتر FCAS است. این پارامتر را میتوانید در سایت CoinMarketCap برای ارزهای دیجیتال مختلف مشاهده کنید.
محتوای این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی یک ستاره کلیک کنید
متوسط امتیاز: 4 / 5. تعداد ثبت امتیاز: 3
تا حالا امتیازی ثبت نشده. اولین امتیاز رو ثبت کنید!
- کازماس چیست؟ معرفی رمز ارز اتم
- کیف پول متامسک MetaMask: بررسی جامع، آموزش نصب، مزایا و معایب
- معرفی بهترین وبسایتهای خبری و تحلیلی ارز دیجیتال
- معرفی 10 ارز دیجیتال جایگزین بیتکوین (مقاله فعلی)
- ارز دیجیتال یا کریپتوکارنسی چیست؟
- معرفی 10 بازی کریپتویی؛ بازی کنید و ارز دیجیتال رایگان بدست آورید!
- دیفای (DeFi) یا امور مالی غیرمتمرکز چیست و چه کاربردهایی دارد؟
- فاست بیتکوین چیست؟ بهترین وبسایتهای دریافت ارز دیجیتال رایگان
- 20 بازی NFT برتر در سال 2022 – بخش دوم