شاخص فاندامنتال FCAS چیست؟

چشم بورس > رمزارز‌ها > تحلیل رمزارزها > شاخص فاندامنتال FCAS چیست؟
زمان مطالعه: 3 دقیقه
فهرست مطالب

یکی از مباحث مهم در زمینه تحلیل فاندامنتال (بنیادی) رمزارزها، شاخص فاندامنتال FCAS است. در ادامه به بررسی شاخص فاندامنتال FCAS پرداخته‌ایم. با ما همراه باشید.

شاخص FCAS مخفف عبارت Fundamental Crypto Asset Score  به معنی «امتیاز بنیادی دارایی رمزارزی» است.

شاخص FCAS چیست؟

شاخص FCAS
شاخص فاندامنتال FCAS

در مفهوم کلی “شاخص” نمایانگرعددی است که تغییرات در یک یا چند متغیر را نشان می‌دهد. FCAS شاخصی برای سنجش امتیاز بنیادی (فاندامنتال) ارزهای دیجیتال است. در واقع به کمک شاخص FCAS می‌توان ارزهای دیجیتال را از لحاظ بنیادی درجه‌بندی و باهم مقایسه کرد.

منظور از تحلیل بنیادی، بررسی عوامل تاثیرگذار در تغییر قیمت یک دارایی است. به طور مثال برای تحلیل بنیادی سهام عواملی مثل صورت‌های مالی شرکت، تاثیرات صنعت، تصمیمات دولت و… در نظر گرفته می‌شود. اما می‌دانیم که ارزهای دیجیتال مستقل از تصمیمات دولت، شرکت، بانک و… هستند. پس برای امتیازدهی بنیادی ارزهای دیجیتال چه معیارهایی در نظر گرفته می‌شود؟

 سه معیار برای برای رتبه بندی ارزهای دیجیتال تعریف شده است:

  •  فعالیت کاربر User Activity
  • رفتار توسعه‌دهنده Developer Behavior
  •  بلوغ بازار Market Maturity

شاخص FCAS برایند این سه عامل است. امتیاز این شاخص عددی بین 0 تا 1000 در نظر گرفته می‌شود. هرچه شاخص FCAS  یک ارز دیجیتال بالاتر باشد، عملکرد آن ارز دیجیتال بهتر و در نتیجه معتبرتر است.

فعالیت کاربر

مهم‌ترین عامل در محاسبه FCAS، فعالیت کاربر (User Activity) است. فعالیت کاربر معیاری برای ارزیابی رفتار کاربران پروژه رمز ارز است.  هدف این معیار سنجش رفتار کاربران پروژه رمز ارز هاست . رفتار کاربران  یک معیار کیفی است که برای تبدیل آن به یک معیار عددی دو فاکتور تعریف شده است.

فعالیت شبکه

  کلیه فعالیت‌هایی که در شبکه پروژه صورت گرفته‌اند (مثل قراردادهای هوشمند ERC-20 که در شبکه بلاک‌چین ارائه شده‌اند) سنجش می‌شوند. طبق یک روش خاص و پیچیده به کلیه فعالیت‌هایی که کاربران، سرمایه‌گذاران و ماینرها در یک شبکه بلاک‌چین انجام داده‌اند، امتیاز داده می‌شود.

بکارگیری پروژه

پروژه مورد بررسی چه تاثیری بر والت (کیف پول ارز دیجیتال) کاربران داشته است؟ یا تکنولوژی که طبق این پروژه به کاربران ارائه شده، چه تغییراتی در عملکرد آن‌ها ایجاد کرده؟ جواب این سوال‌ها معیاری برای اندازه‌گیری نقش و کارکرد پروژه است. فعالیت والت کاربران، سرمایه‌گذاران،ماینرها برای سنجش میزان بکارگیری پروژه بررسی می‌شود.

رفتار توسعه‌دهنده

دومین عامل مهم در محاسبه شاخص FCAS بررسی رفتار توسعه دهنده است. توسعه دهنده‌ها (دولوپر ها) برنامه نویسان پروژه هستند. عملکرد برنامه‌نویسان پروژه  روی پیشرفت و توسعه پروژه تاثیر دارد. در نتیجه می‌تواند شاخص خوبی برای سنجش کیفیت پروژه باشد. از آن جایی که برنامه‌نویسان با کد ها سروکار دارند، با ارزیابی کد‌ها امتیاز می‌گیرند. 30 فاکتور برای ارزیابی کد‌ها تعریف شده است که به سه شاخه اصلی تقسیم می‌شوند:

  • تغییرات کد
  • بهبود کد
  • مشارکت پروژه

سنجش این معیارها به وسیله سرویس‌های مختص به این کار مثل گیت هاب و گیت لب انجام می‌شود.

بلوغ بازار

عامل آخر که اهمیت کمتری نسبت به بقیه معیارها دارد بلوغ بازار است. هدف از سنجش بلوغ بازار این است که مشخص شود قیمتی که ارز دیجیتال با آن معامله می‌شود چقدر به قیمت واقعی آن نزدیک است. به زبان ساده‌تر می‌خواهیم بدانیم یک ارز دیجیتال چقدر می‌ارزد و این قیمت با قیمتی که در بازار معامله می‌شود چه تفاوتی دارد. به همین منظور دو معیار ریسک و عرضه پول برای سنجش بلوغ بازار تعریف شده است.

در این جا منظور از ریسک، بدون ریسک بودن یا کم ریسک بودن یک رمز ارز نیست. بلکه واکنش بازار نسبت به عوامل ریسکی که به وجود می‌آیند مدنظر است. هر چقدر که بازار نسبت به شرایط ریسکی کنترل‌شده‌ترعمل کند، بالغ‌تر است.

عرضه پول و نقدینگی هم معیار دیگری برای ارزیابی بلوغ بازار است. با عرضه حبابی پول به بازار اختلاف قیمت معامله با  قیمت واقعی بیشتر و نارسایی بازار هم بیشتر می‌شود. تاثیر معیار بلوغ بازار در محاسبه شاخص FCAS کمتر از 5 درصد است.

نتیجه‌گیری

گفتیم که FCAS شاخصی برای سنجش امتیاز بنیادی (فاندامنتال) ارزهای دیجیتال است. شاخص FCAS شامل سه معیار فعالیت کاربر، رفتار توسعه‌دهنده  و بلوغ بازار است. لازم است بدانید که  FCAS به تنهایی معیار خوبی برای شناسایی رمز ارزها نیست. چرا که امکان دارد بخشی از اطلاعات به کار رفته در محاسبه معیار‌های FCAS  صحیح نباشد و یا دستکاری شده باشد. بنابراین لازم است تا عوامل بنیادی تاثیرگذار در قیمت ارزهای دیجیتال مثل نسبت NVT، نسبت P/BE، شاخص نقدشوندگی و… را بشناسید. بهتر است دانش خود را در زمینه رمز ارزها بیشتر کرده و با آگاهی کامل اقدام به سرمایه‌گذاری کنید. برای آشنایی بیشتر با حوزه رمز ارزها پیشنهاد می‌کنیم مقالات چشم بورس را مطالعه کنید.

محتوای این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برای ثبت امتیاز روی یک ستاره کلیک کنید

متوسط امتیاز: 1 / 5. تعداد ثبت امتیاز: 1

تا حالا امتیازی ثبت نشده. اولین امتیاز رو ثبت کنید!

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در telegram

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *